De brouwerij

Brouwerij 't Smakt is ontstaan vanuit een woning in Smakt. Eerst werd er bier gebrouwen in de keuken. Hier was de man des huizes nagenoeg een hele dag bezig om 20 Liter te brouwen. De vrouw des huizes was hier niet altijd even blij mee, want waar moest dan het eten gekookt worden? Al snel werd daarop besloten om een ruimte in de kelder (2.40 meter hoog en 27m2) in te richten als brouwerij.

Niet werd alleen de ruimte professioneler met complete elektriciteitsplannen en wateraansluitingen, maar ook de apparatuur werd al snel opgeschaald van 20 Liter naar 100 Liter per batch.

Apparatuur

Met een brouwpan van Brewtools en vergistingsvaten en temperatuurcontrole van SS Brewtech begint de professionalisatie begin 2021 pas echt vorm te krijgen. Snel nadat de apparatuur binnen is wordt er een eerste batch van 100 Liter gebrouwen en na enkele weken wordt de Start-up Tripel gebotteld.

 

Een brouwsessie welke overigens de uitdagingen van grootschaliger brouwen blootlegde. Het is een heerlijke Tripel geworden, maar wat moest er naderhand gepoetst worden, alles zat onder de plakkerige wort (zoetige oplossing na het brouwproces).

 

Ook moesten de grenzen van de brouwapparatuur opgezocht worden waardoor helaas een aantal batches Weizen het niet gered hebben. Enorm jammer, want de Weizen welke per 20 Liter in de keuken gebrouwen werd viel enorm in de smaak.

Oplossingen

Gewicht pan

De eerste uitdagingen waar tegenaan gelopen werd was de 100 kilo zware binnenpan van de brouwpan. Deze moest de eerste brouwsessies met de hand eruit getild worden. Al snel werd gestopt met deze helse taak en werd een I-balk met takel aan het plafond bevestigd.

 

Elektriciteit

De volgende uitdagingen hadden te maken met de enorme pieken aan elektriciteit die nodig waren om zowel het spoelwater als de brouwpan te verwarmen. Hiervoor is een elektriciteitsplan opgesteld waarvoor de brouwkelder een eigen groepenkast heeft gekregen. Alleen de brouwpan heeft gedurende de piekmomenten al 6,6 kW nodig.

Schroten

Het kneuzen van de mout wordt schroten genoemd. Bij de hoeveelheid mout voor 20 Liter is dit nog wel met de hand te malen, maar 5 maal zo veel was minder leuk. Hiervoor is de schrootmolen van SS Brewtech de oplossing geweest. Binnen 10 minuten wordt nu ruim 30 kilo mout geschroot.

 

Koelen

Ook het koelen van de hete wort kon in het begin enkel door tuinslangen van buiten naar binnen door het huis te laten lopen. Nu zijn er ook waterleidingen naar de brouwruimte gelegd waardoor alles binnen de brouwerij voorhanden is.

Productie

Na een divers scala aan bieren gebrouwen te hebben om te onderzoeken welke recepten nu echt lekker waren en welke een eenmalige studie, zijn we tot een basis-assortiment gekomen. Het basis-assortiment bestaat uit een Tripel, IPA en Russian Imperial Stout. Naast deze bewezen recepten zullen nieuwe recepten gebrouwen worden als Limited Editions. Tussen deze Limited Edition bieren zijn zeer uitdagende smaken te vinden.